Menu

Haven hvor sygdommen forsvinder

Haven hvor sygdommen forsvinder

Bag min ligusterhæk i Kongensgade står der 5 højbede. De står på en grund, ejet af OK Fondet, hvor der er boliger. Jannie, Erik og Nina bor alle tre i bebyggelsen i Helsingør. Man skal være syg for at bo her. Det har de til fælles. Men det vigtigste de har til fælles, det er deres have.

Uden for Jannies lejlighed og for øvrigt i min baghave, har de fået sat 5 højbede op. Der går sludren så lystigt, at jeg en dag måtte stikke hovedet gennem hækken, for at se hvad der foregår. Og sikke et fællesskab de tre venner har – i havearbejde!

Mens vi nyder gulerodskagen bliver en af de tidligere beboere kørt væk i ligvogn og alle vinker ærbødigt et sidste farvel. De ved godt de er syge, det bliver de mindet om dagligt, både af dem selv og i deres omgivelser. Men de har fundet et fristed i deres lille have, en oase fri for sygdom. Det er et samlingspunkt for dem, og for hele ejendommen. Her bliver der sjældent snakket sygdom, snakken her har en meget mere positiv karakter. De kan sågar være så optaget af planterne, at der let går et par timer over tidspunktet for at de skal tage deres medicin.

”Der er nærmest gået en helt sport i, hvis planter som vokser hurtigst”, siger Jannie og blinker til Erik, som helt klart har vundet tomatdysten.

De er alle enige om, at man slapper af i hovedet, når man passer haven. Og selvom de har en dårlig dag med helt forfærdelige smerter, så skal der meget til, før de ikke lige skal ned og tjekke kasserne.

”Vi havde lidt begyndervanskeligheder, det hele står alt for tæt. Men så ved vi det til næste år”, fortæller Nina. Her lever de i nuet og kan se en lys fremtid.

haven 12
haven 14
haven 9

Jannie 49 år har været syg i 8 år, har 9 diskusprolaper, været gennem 8 knæoperationer og har proteser i begge knæ og en ødelagt højrefod

Jannie er uddannet fra Niels Brock Business School, har haft en skønhedssalon med fokus på miljøet i Hørsholm, hvor hun blandt andet gav Folketinget råd i påklædning, hjalp brude og lagde masser af makeup. Hun holdt desuden foredrag om jobsøgning, er uddannet farvekonsulent, formand for en rollespilsklub i Herlev for utilpassede børn og unge og har undervist i IT.

Jannie er i et afklaringsforløb ved kommunen der skal afgøre om hun kan få tilkendt førtidspension. Det har stået på siden 2010. Haven hjælper hende i sin venten på et svar. Der er så meget sygdom og negativitet i hendes hverdag, at det er en gave med de haver. Hun får en pause fra sygdommen, og hvis hun er heldig, glemmer hun smerterne for en tid. Med bedene lige udenfor haven, kan hun gå ind og hvile sig, hvis det gør for ondt, og det gode med højbede er, at man kan sidde ned og luge.

Jannie har boet i OK Fondets bebyggelse i 2 år og 6 måneder.

haven 8
haven 2
IL6A9279
haven 1

Nina 60 år har haft flere former for kræft i de sidste 16 år

Nina er uddannet misbrugskonsulent og ud over at have arbejdet med dette, har hun været kok, passet 25 heste og været pædagog for fysisk/psykisk handicappede.

Hendes sygdomsforløb startede med brystkræft, så endetarmskræft, hvor hun fik 3. gradsforbrændinger af strålebehandlingen. Hun fik diagnostiseret posttraumatisk stress og for 3-4 år siden fandt lægerne kræft bagved bækkenet, hun blev erklæret terminalpatient og fik at vide hun havde omkring 7 måneder tilbage at leve i.

Hestene har hjulpet hende gennem mange af hendes smerter. Ligesom haven gør det nu. Haven er, ligesom for de andre, hendes fristed. Sygdommen er der jo hele tiden, men når hun luer sine højbede glemmer hun det for en stund.

Nina har boet i OK Fondets bebyggelse i 2 år og 4 måneder.

haven 3
IL6A9188
haven 7
haven 17

Erik 70 år har haft højresidet lammelse i 15 år

Erik har arbejdet som automekaniker for VW, Ford og Toyota i Odense.

Hans store hobby var veteranbiler, og mens vi sidder og drikker kaffe henter han billederne af dem – billederne har han liggende i en godt slidt kuvert. Det fortæller om en ung, imødekommende og smilende herre, med en stor passion for smukke gamle biler.

Lige meget hvor ondt Erik har, går han hver morgen sin runde i Helsingør. Ned ad Kongensgade til Kvickly og en runde i byen inden han vender tilbage og ender ved sine højbeder. Erik har altid haft have inden han blev syg, og det kommer dem alle tre til gode.

Erik har boet i OK Fondets bebyggelse i 1 år og 2 måneder.

haven 18
IL6A9274
Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!